Više informacija o cijenama plina i pravima krajnjih kupaca

Prava krajnjih kupaca i dužnosti opskrbljivača plinom propisane su Zakonom o tržištu plina („Narodne novine“, broj 18/18 i 23/20; dalje: Zakon) i Općim uvjetima opskrbe plinom („Narodne novine“, broj 50/18, 88/19, 39/20, 100/21, 103/22 i 68/23; dalje: Opći uvjeti).

Način opskrbe za krajnje kupce kućanstvo i poduzetništvo

Svi krajnji kupci kategorije kućanstvo imaju pravo odabira žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu od istog ili bilo kojeg opskrbljivača plinom koji je ishodio dozvolu HERA-e za obavljanje djelatnosti opskrbe plinom i koji je aktivan na maloprodajnom tržištu plina, dok krajnji kupci kategorije poduzetništvo imaju pravo na kupovinu plina samo po tržišnim uvjetima od opskrbljivača plinom koji pruža uslugu opskrbe plinom po tržišnim uvjetima.

Kupac iz kategorije kućanstvo koji je sklopio ugovor s opskrbljivačem plinom po tržišnim uvjetima, uvijek se može vratiti na opskrbu u obvezi javne usluge, no pri tome treba paziti na odredbe propisane ugovorom i ugovornim uvjetima tržišnog opskrbljivača koje mogu sadržavati nadoknadu u slučaju prijevremenog raskida ugovora.

Opskrbljivač plinom, u skladu sa Zakonom i Općim uvjetima, mora voditi računa da krajnji kupci iz kategorije kućanstvo dobiju sve relevantne informacije na temelju kojih mogu samostalno zaključiti koja je usluga opskrbe plinom – u okviru javne usluge ili tržišna – za njih povoljnija.

Promjena opskrbljivača plinom

Opskrbljivači plinom koji su određeni za opskrbljivača u obvezi javne usluge dužni su prihvatiti zahtjev za promjenu opskrbljivača krajnjeg kupca koji ima pravo na opskrbu plinom u obvezi javne usluge na distribucijskom području na kojem taj opskrbljivač obavlja opskrbu plinom u obvezi javne usluge, a kako je propisano odredbama Općih uvjeta.

Zahtjev za promjenu opskrbljivača krajnji kupac podnosi novom opskrbljivaču, u skladu s člankom 36. Općih uvjeta, pisanim ili elektroničkim putem, na propisanom obrascu. Uputno bi bilo da krajnji kupci svoje zahtjeve pošalju i putem pošte (preporučenom pošiljkom), u slučaju nedostupnosti elektroničke pošte opskrbljivača plinom, zbog tehničkih razloga.

Novi opskrbljivač plinom je sukladno propisanom  Općim uvjetima, po zaprimanju zahtjeva za promjenu opskrbljivača plinom od strane krajnjeg kupca, dužan najkasnije do petog radnog dana od dana zaprimanja navedenog zahtjeva obavijestiti krajnjeg kupca o prihvaćanju ili odbijanju istog. Ukoliko je zahtjev krajnjeg kupca prihvaćen, pokreće se postupak promjene opskrbljivača plinom u informacijskom sustavu operatora tržišta plina, koji traje do najduže 4 dana.

Cijena opskrbe u obvezi javne usluge i tržišne opskrbe plinom

Cijena plina za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom naplaćuje se primjenom regulirane cijene, i to kroz tarifnu stavku za isporučenu količinu plina (Ts1) i fiksnu mjesečnu naknadu (Ts2). Reguliranu cijenu po pojedinim distribucijskim područjima odlukom određuje HERA u skladu s propisanom metodologijom.

Cijenu plina na tržišnim osnovama krajnji kupac kategorije kućanstvo i krajnji kupac kategorije poduzetništvo, ugovara slobodno, što znači da je predmet dobrovoljnog i obostranog sporazuma opskrbljivača plinom i krajnjeg kupca, a što je definirano i Općim uvjetima, kojima je propisano da cijenu plina u ugovoru o opskrbi plinom opskrbljivač plinom i krajnji kupac slobodno ugovaraju.

Ugovaranje opskrbe plinom

Ostale uvjete opskrbe plinom krajnji kupac slobodno ugovara na tržišnim osnovama s odabranim opskrbljivačem plinom, pri čemu međusobno definiraju i način utvrđivanja cijene plina tijekom ugovornog razdoblja, odnosno fiksnu ili promjenjivu cijenu te eventualne uvjete promjene cijene i/ili pojedinih elemenata cijene tijekom ugovornog razdoblja, trajanje ugovora, način produljenja ugovora, mogućnost i uvjete raskida ugovora, način rješavanja sporova i drugo, a rizike promjene odredbi ugovora snose ugovorne strane.

Zakonom i Općim uvjetima propisani su osnovni zahtjevi koji se moraju poštivati prilikom ugovaranja uvjeta za opskrbu plinom, a što između ostaloga uključuje, i propisani minimalni sadržaj ugovora o opskrbi plinom te sadržaj uvjeta opskrbljivača, kao i rok u kojem opskrbljivač plinom mora obavijestiti krajnjeg kupca o promjeni uvjeta ugovora o opskrbi plinom, a sve u svrhu informiranja krajnjeg kupca o njegovim pravima i obvezama te pravima i obvezama opskrbljivača plinom.

Člankom 6. Općih uvjeta propisano je postupanje opskrbljivača plinom u slučaju izmjene ugovorenih uvjeta opskrbe plinom, na način da se propisuje rok i način obavještavanja krajnjih kupaca o izmjeni, kao i pravo krajnjeg kupca da u propisanom roku raskine ugovor o opskrbi u slučaju neprihvaćanja novih nepovoljnijih uvjeta, dok je člankom 7. Općih uvjeta, regulirano postupanje opskrbljivača plinom u vezi s prestankom važenja ugovora o opskrbi plinom, na način da se propisuje rok i način obavještavanja krajnjeg kupca o mogućnostima koje mu pritom stoje na raspolaganju.

Opskrbljivač je o svakoj promjeni uvjeta ugovora o opskrbi plinom, osim u slučaju promjene dijela cijene koji se regulira, dužan obavijestiti krajnje kupce najkasnije u roku od 30 dana prije početka njihove primjene, a u slučaju da su novi uvjeti nepovoljniji od uvjeta pod kojima je ugovor sklopljen, opskrbljivač je dužan upoznati krajnjeg kupca o njegovom pravu na jednostrani prijevremeni raskid ugovora o opskrbi plinom bez plaćanja naknade ili bilo kakvih drugih troškova, u roku od 14 dana od dana zaprimanja obavijesti.

Strana nezadovoljna postupanjem, odnosno poduzimanjem ili propuštanjem radnje može podnijeti prigovor na rad opskrbljivača plinom. Opskrbljivač plinom mora odlučiti o prigovoru u roku od 15 dana od dana izjavljivanja prigovora. Ako po odluci nezadovoljna strana i dalje smatra da su joj povrijeđena prava ili pravni interesi, može radi zaštite svojih prava izjaviti prigovor HERA-i. Sporovi između opskrbljivača plinom i krajnjeg kupca koji proizlaze iz ugovora o opskrbi plinom, a koji se tiču cijene plina, načina njezina utvrđivanja te njezine izmjene, rješavaju se na ugovoreni način, odnosno pred nadležnim sudom.

Zajamčena opskrba plinom

Zajamčena opskrba plinom predstavlja obveznu javnu uslugu opskrbe plinom prema reguliranim uvjetima krajnjem kupcu priključenom na distribucijski sustav, koji je pod određenim uvjetima ostao bez opskrbljivača, a kako bi se osigurao kontinuitet u opskrbi plinom.

Zajamčenog opskrbljivača plinom odlukom određuje HERA na temelju javnog natječaja, te se određuje na razdoblje od tri plinske godine. Odlukom HERA-e iz ožujka 2022. godine, za zajamčenog opskrbljivača plinom određen je energetski subjekt HEP- PLIN d.o.o., za razdoblje od 10. ožujka 2022. do 30. rujna 2024.

Cijena plina za zajamčenu opskrbu, odnosno iznosi tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji imaju pravo na javnu uslugu opskrbe plinom utvrđuju se u iznosu jednakom iznosu iznosima tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom koje je za opskrbljivača u obvezi javne usluge na pojedinom distribucijskom području donijela HERA. Kućanstva zajamčenu opskrbu mogu koristiti na neodređeno vrijeme, odnosno do sklapanja ugovora o opskrbi po tržišnim uvjetima ili do izbora novog opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za povezano distribucijsko područje, temeljem postupka javnog natječaja kojeg u skladu sa Zakonom o tržištu plina provodi HERA.

Cijena plina za zajamčenu opskrbu za krajnje kupce kategorije poduzetništvo, utvrđuje se odgovarajućom odlukom za zajamčenu opskrbu plinom koje donosi HERA.

Trošak nabave plina za zajamčenu opskrbu za krajnje kupce kategorije poduzetništvo, utvrđuje se za svako naredno tromjesečno razdoblje te se javno objavljuje u „Narodnim novinama“ i na mrežnim stranicama HERA-e, najmanje deset dana prije početka tromjesečja. Prema odredbama Metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, trošak nabave plina se krajnjim kupcima se obračunava uvećano za 10 %, 20 % ili 30 %, ovisno o duljini korištenja usluge zajamčene opskrbe, a s ciljem kako bi ovu uslugu krajnji kupci koristili kratkotrajno te kako bi bili motivirani da aktivno na tržištu ugovore zna sebe najpovoljniju uslugu opskrbe.